Yukio Mishima : Calea Samuraiului astazi

Calea Samuraiului“Viata nu dureaza decat o clipa. Trebuie sa o traiesti facand ceea ce iti place. In aceasta lume trecatoare ca un vis, sa traiesti in mizerie facand ceea ce iti displace e curata nebunie”, spune Yukio Mishima. “La prima vedere, pentru noi, europenii, Yukio Mishima este un Cioran nipon. Scriitorul japonez pune lumea de astazi in fata unei oglinzi care ii arata cat de stramba a ajuns si invoca la tot pasul moartea si sinuciderea. Mishima are insa cu totul alte resorturi decat Cioran in a face apel la moarte (in plus, el nu doar a cochetat cu ideea sinuciderii, ci chiar a pus-o in practica). Cel care ii calauzeste gandirea lui Yukio Mishima, oglinda de care vorbeam mai sus, e traditionalul cod al samurailor, Hagakure, iar Calea samuraiului astazi este o oda inchinata acestui cod. O carte a mortii, menita sa te impace cu perspectiva propriului sfarsit; in descendenta lui Hagakure, acesta e privit ca “o desavarsire a vietii”, iar meditatia zilnica asupra mortii e recomandata de Yukio Mishima, pentru ca asigura igiena mentala si te ajuta sa te concentrezi mai bine asupra vietii.

Din perspectiva normelor etice ale samurailor, valorile existentelor noastre se schimba. Totul sta sub semnul onoarei, iar taria de caracter trebuie sa ne calauzeasca si in actiune, si in iubire. Desigur, aceste lucruri sunt straine lumii in care traim, dar poate ca, ascultandu-l pe Mishima prin vocea calda si grava a actorului Constantin Codrescu, vom reusi sa ne oprim putin din goana bezmetica in care suntem antrenati, sa ne mai gandim si la altceva.

O carte care face apologia normelor etice si de conduita ale samurailor pe plaiurile mioritice? Cum onoarea se gaseste din ce in ce mai putin pe aceste meleaguri, un curs despre ea este cu siguranta necesar.”
Cezar Paul-Badescu, 2009

“Yukio Mishima a scris acest eseu despre Hagakure, clasicul cod de etica si conduita al samurailor, cu trei ani inainte de a se sinucide. Dupa moartea lui, eseul a devenit un best seller in Japonia, toata lumea incercand – in zadar, se pare – sa gaseasca in aceasta interpretare motivatia dramaticului gest. Recomand acest eseu fanilor lui Mishima si ai epopeilor lui Eiji Yoshikawa, celor carora le plac filmele lui Akira Kurosawa si Takeshi Kitano, precum si celor fascinati de cultura japoneza, in general.”
Marius Chivu, Romania Libera, 2007

Traducere de Iuliu Ratiu
Lectura:
Constantin Codrescu
ISBN 978-973-1709-88-8
pret in librarii: 45 lei
dublu CD cu durata totala de 2:18:05

Humanitas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *