„Revitalizarea Corporatiei”, lansata recent de editura Publica in Colectia de Leadership, este una dintre cartile a caror lectura poate face diferenta la nivelul mentalitatii unei organizatii, corporatista sau de alt fel.
Unul dintre cei mai excentrici guru din lumea afacerilor si co-autor al bestseller-ului „Funky Business”, Jonas Ridderstrale, a produs, in colaborare cu directorul departamentului de dezvoltare de la Sony Europa, Mark Wilcox, cel mai complet ghid de schimbare si adaptare la noile realitati ale pietei. „Revitalizarea Corporatiei. Cum reusesc liderii sa produca schimbarea” este una dintre acele lucrari care raspund atat la intrebarea „de ce” cat si la cea ulterioar! a, „cum”, atunci cand vine vorba de cele mai rapide si eficiente metode de resuscitare a afacerilor.
In toate cartile bune de business se vorbeste despre urgenta schimbarii, despre necesitatea adoptarii unor noi valori si schimbarea perspectivei in vederea obtinerii unei noi abordari a propriei afaceri. Jonas Ridderstralle explica, printr-un spectacol de exemple si analogii, de la cultura populara la cea religioasa, cauzele acestor schimbari si principalele motive pentru care organizatiile care doresc sa domine pietele in care opereaza au nevoie sa isi schimbe nu doar strategia si planurile de afaceri, ci intreaga mentalitate asupra lumii in care traiesc. Noile trenduri in leadership nu mai au de-a face cu cele mai eficiente metode de a-ti controla angajatii intr-un mod cat mai eficient, ci vorbesc, practic, de introducerea unor valori noi pe scara culturii organizationale.
Structura manageriala de tip piramidal este rigida si lipsita de viata; intreaga echipa trebuie sa functioneze organic, fiecare membru avand putere de decizie si de initiativa; transparența fata de angajati este esentiala pentru a-i ajuta sa inteleaga afacerea si a contribui la dezvoltarea ei; atmosfera la birou trebuie sa fie ludica si sa incurajeze creativitatea; angajatii sunt mai eficienti cand sunt angajati emotional decat atunci cand sunt motivati financiar; stilul de conducere de tipul comanda si control nu mai functioneaza; oamenii pe care ii angajati ar trebui sa fie mai inteligenti decat dumneavoastra, cel putin in domeniul lor de expertiza, si trebuie sa le recunoasteti acest merit; determinati clientii sa lucreze pentru dumneavoastra; zambiti; fiti ingaduitori fata de greselile angajatilor. Acestea sunt doar cateva dintre principalele directii de schimbare semnalizate de Ridderstrale in volumul „Revitalizarea Corporatiei”.
Ideile sale intra intr-o zona mai excentrica atunci cand introduce indemnuri precum „conectati-va la latura dumneavoastra feminina”, „fiti sexy” sau „construiti o catedrala a curajului”, dar se mentin in sfera practica prin felul in care sunt sustinute cu exemple. Daca ar alege insa un cuvant cheie pentru intreaga sa teorie, „energie” ar fi acela. Daca totul in lumea fizica se reduce la relatia dintre masa si energie, problema in zona corporatista este ca s-a dezvoltat o cultura a masei si de masa care nu lasa loc liberei circulatii si cresterii fluxului de energie. Acest flux de energie este ceea ce Jonas Ridderstrale sustine ca are rolul de a revitaliza compania ca pe orice alt organism. ”Daca pana recent preocuparile managerilor s-au concentrat in jurul demasificarii – atat sub forma reducerii de personal, cat si prin externalizarea unui numar din ce in ce mai mare de sarcini, acum este esential ca ei sa ! se concentreze asupra potentialului de energie, disponibil sub forma capitalului psihologic, intelectual si social”, explica Ridderstrale intr-un discurs de prezentare a cartii.
Mark Wilcox, fondatorul firmei britanice de consultanta RedThread Consulting in al carei portofoliu se numara clienti ca Sony, British Army si Hilton Hotels, ofera in cea de-a doua parte a cartii o schita de implementare a noilor imperative in leadership. El este expertul prin excelenta, care timp de 25 de ani a acumulat experienta si si-a extins afacerea in 23 de tari, care stie CUM se fac lucrurile si mai ales cum se fac cel mai eficient.
Ambele perspective ale celui mai recent volum din Colectia de Leadership a editurii Publica, „Revitalizarea Corporatiei”, contribuie la asimilarea unor concepte esentiale si deprinderea unor noi abilitati de leadership indispensabile supravietuirii si prosperitatii intr-una dintre cele mai infloritoare perioade din civilizatia umana.
Revitalizarea corporatiei aduce in prim-plan necesitatea si rolul schimbarii. Inteleasa de cele mai multe ori ca o piedica ce trebuie depasita, schimbarea este de fapt un proces, iar Ridderstråle si Wilcox arata cum poate fi produsa si gestionata, scopul fiind ca afacerea sa tina pasul cu ce se intampla in lumea reala.