Bookfest 2008. Nemira lansează Despre contractul social, de J.J. Rousseau

Editura Nemira vă invită vineri, 6 iunie, ora 17.15, la lansarea volumului Despre contractul social, de J.J. Rousseau, în traducerea lui Cătălin Avramescu. Evenimentul va avea loc în studioul TVR din cadrul Bookfest, indicativ 17.87. O dezbatere cu tema: de ce traducem autorii clasici ai politicii? Alături de traducătorul cărţii Cătălin Avramenscu, invitaţii speciali la această dezbatere vor fi Cristian Preda, Sever Voinescu şi Ştefan Vianu.

În corespondenţa sa şi în discuţii private Rousseau se referă la Contractul social ca la un „tratat”. Dimensiunile modeste ale lucrării nu trebuie să ne inducă în eroare. Avem de-a face, după cum ne indică subtitlul cărţii [Despre contractul social sau principiile dreptului politic, n. red.], cu un tratament sistematic şi relativ complet, cel puţin în intenţie, al „principiilor dreptului politic”. Este adevărat că Rousseau precizează, într-un „avertisment” către cititor, că acesta este doar un „extras dintr-o lucrare mai întinsă… şi abandonată de multă vreme”. Lucrurile trebuie puse în perspectivă. În 1762, când a apărut Contractul social, Rousseau a mai publicat Emile, tratatul-roman despre educaţie, iar în 1761 el publicase romanul epistolar Noua Heloïse – două cărţi masive. În comparaţie cu acestea, Contractul social este aproape o broşură. Şi mai există o raţiune a modestiei asumate de Rousseau. În comparaţie cu lucrările altor autori care tratează, în secolul al XVIII-lea, acelaşi subiect, Contractul social apare ca o lucrare suspect de concisă.

Cătălin Avramescu a absolvit Facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti (1986-1991), apoi a urmat cursuri de doctorat în Filozofie la aceeaşi universitate (1994-1998), obţinând titlul ştiinţific de doctor în filozofie cu o teză de dizertaţie asupra teoriei contractului social de la Hobbes la Rousseau. A făcut stagii de cercetare la Institute for Advanced Study in Humanities (Edinburgh), Sigurdur Nordal Institute (Reykjavik), Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Science (Wassenaar) şi a fost bursier la Herzog August Bibliothek (Wolfenbuttel) şi Clark Library/Center for 17th and 18th Century Studies (Los Angeles).
Este specialist în filozofie politică şi morală, a susţinut cursuri la Bucureşti şi la Helsinki şi conferinţe în Ungaria, Scoţia, Canada şi Austria. A publicat eseuri şi studii de teorie politică şi istoria ideilor, în special asupra intervalului secolelor XVII–XIX. A debutat in 1998 cu volumul De la teologia puterii absolute la fizica socială.
În perioada 1993-1994 a fost membru al redacţiei revistei ‘Sfera Politicii’. În anul 2005 devine membru al Grupului de Dialog Social (GDS), iar din 2007 este coordonatorul Colecţiei ‘Idei politice fundamentale’ de la Editura Nemira.

Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România şi şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Colecţiile editurii sunt bine cunoscute: Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Biblioteca de Politică, Biblioteca de Istorie, Biblioteca de Psihologie etc.
În prezent grupul editorial Nemira reuneşte 4 edituri: Nemira, Nemi, Nemira Junior şi Manga Otaku.

Pentru mai multe informaţii vă rugam să contactaţi:
Teodora Ivan, Coordonator PR
Tel mobil: 0722 371 484
www.nemira.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *