Editarea de carti audio de afaceri si dezvoltare personala reprezinta o adevarata industrie in Statele Unite ale Americii. Curentul a patruns mai greu in Romania, prima editura de acest gen poarta numele de Cartio si a iesit pe piata abia anul trecut. Editura a fost infiintata la Cluj si are deja editate 3 titluri.
Prima carte audio de afaceri din Romania, “Cele 100 de legi absolute ale succesului in afaceri” este semnata Brian Tracy, unul dintre cei mai cunoscuti speakeri din domeniul afacerilor, cu un public total de peste 2 milioane de oameni.
Al doilea titlu din portofoliul Cartio reprezinta o noua premiera. “Tactici de credibilizare instantanee”, in lectura autorului Andy Szekely, abordeaza credibilitatea la nivel practic si reprezinta prima carte de dezvoltare personala a unui autor roman.
Cel mai recent titlu Cartio este Panta, o carte audio semnata de Seth Godin, o lectura a unui best seller. Cartea a fost numita de catre ziarul New York Times bestseller timp de 4 saptamani de la lansare. Varianta audio, semnata de Cartio reprezinta totodata si prima traducere a cartii in limba romana. Tocmai de aceea, editura clujeana a ales sa redea in format audio continutul integral al lucrarii. Panta abordeaza indraznet teoria perseverarii, promovand o teorie despre momentul ideal de continuare sau abandonare a unui obiectiv.
Cartio abordeaza piata prin contactul direct cu publicul sau, distributia fiind doar un suport. Editura a ales sa-si comercializeze produsele pe internet, pe site-ul propriu, www.cartio.ro, in conditii de epayment si descarcare instanta in format mp3. Modalitatea de vanzare a fost astfel aleasa pentru a fi la indemana persoanelor ocupate, interesate de dezvoltarea carierei lor cat si a propriei lor persoane.
Despre conceptul cartilor audio
Peste 85 milioane de americani asculta frecvent carti audio
In Statele Unite, piata de carte audio este o adevarata industrie. Cel mai recent raport al Audio Publishers Association (APA) arata ca in 2007, 28% din americani au ascultat carti audio, piata ajungand la o valoare totala de $1,033,760,000.
Europa in crestere si cu mare potential
In Europa, piata cartilor audio a inceput sa se dezvolte abia dupa 1990, desi primele inregistrari ale unor opere literare universale au aparut inca de la inceputul anilor ’50, cand in Germania a fost lansat “Faust” de Goethe. In momentul de fata Germania si Marea Britanie detin cele mai dezvoltate piete de carti audio din Europa.
Cel mai recent studiu al The Audiobook Publishing Association (APA) pentru Marea Britanie, vorbeste despre o piata in crestere, anul trecut aproximativ 8% din populatia adulta ascultand carti audio. In ceea ce priveste vanzarile pentru anul 2006/2007, au fost de £ 72.4 milioane, din care £ 55,5 milioane au fost din titlurile pentru adulti. Pentru prima data exista si cifre oficiale in ceea ce priveste download-ul, vanzarile declarate fiind de £2.600.000 si 340 000 de descarcari. Cifrele pentru Germania sunt foarte asemanatoare.
CD-ul audio este varianta preferata
Cei mai multi ascultatori prefera sa asculte cartile audio pe durata desfasurarii unei alte activitati:in masina, la sport, la treburi casnice. Cu toate ca presa si oamenii din industriile audio-video preconizeaza moartea CD-ului, aceasta este formatul preferat de mai mult de jumatate din cumparatorii de carti audio. Cu toate acestea, vanzarea pe internet, sub forma de descarcare contra cost castiga tot mai mult teren.
Versiunile descarcabile devin tot mai populare, datorita portabilitatii oferite de playere precum ipod-urile sau mp3 playerele.
Versiunile neprescurate sunt preferate
Marea majoritate a clientilor prefera sa cumpere CD-urile direct din librarii, si tendinta este de a asculta cartile in intregime, chiar daca unele carti pot sa ajunga chiar si la 15 – 20 de ore de material audio. Se pare ca versiunile prescurtate nu par a fi de incredere, din perspectiva pierderii de informatie importanta si relevanta.
Cartile audio nu sunt o competitie pentru cartile tiparite
Producatorii de carti audio mondiali in mare parte pozitioneaza aceste produse ca fiind complementare cartilor tiparite. Pe langa avantajele evidente referitoare la timp si utilitate, cartile audio aduc un plus de valoare printr-o alta dimensiune data textului prin citire.
Cu toate ca la o privire de ansamblu, se poate spune ca in lume cartile audio sunt un succes, non-ascultatorii vad aceste produse ca un inlocuitor al cartilor clasice. In ciuda aparentelor, ascultatorii de carti audio sunt si cititori de carte tiparita, mai mult de o treime din cei chestionati in SUA au afirmat ca au citit mai mult de 16 carti in ultimul an si 94% au citit cel putin o carte. Ca o tendinta generala se poate semnaliza cresetrea numarului de ascultatori tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani.
Romania vrs SUA
Prima carte audio din Romania a fost realizata in anul 1967 si a fost creata exclusiv pentru nevazatori. In momentul de fata Romania se afla inca la stadiul de pionierat in ceea ce priveste piata de carti audio. De la inceputul anului pana acum, aceasta piata a reusit sa masoare, potrivit celui mai mare distribuitor de carte din Romania, 0.7% din totalul pietei de carte. Cu alte cuvinte, piata de carti audio nu masoara mai mult de 500 000 euro.
Sigur ca o comparatie intre piata romaneasca si cea americana nu isi are locul, avand in vedere istoria noastra si evoluatia pietei de carte din ultimii 20 de ani. Analiza poate sa fie una doar de perspectiva, a ceea ce ar putea sa fie piata de carti audio din Romania si faptul ca editurile trebuie sa abordeze diferit aceasta piata, incepand prin a lucra la educarea publicului.
“In timp ce pietele deja mature de afara analizeaza acum modul in care pot sa transforme non-consumatorii in consumatori si fac studii despre cum anume vor face asta, la noi editurile trebuie sa isi puna problema de informare si familiarizare a publicului, in prima faza, pentru a crea o piata”, declara Dalia Topan, manager Cartio.
Cu toate ca audiobook-ul nu este un produs de masa, piata are un potential foarte mare, atata timp cat editurile vor diversifica portofoliul si vor face accesul la cartea audio foarte usor. In momentul de fata sunt doar 3 edituri care au ales aceasta nisa – Cartio, Humanitas Multimedia si Curtea Veche.
2004, Humanitas Multimedia a scos primul audiobook, de atunci dublandu-si cifra de afaceri anual. In prezent editura are peste 100 de titluri, vanzarile pentru 2007 fiind de peste 60.000 de exemplare.
2007 a aparut Cartio, prima editura specializata doar pe editarea de carti audio de afaceri. Piata tinta este publicul orientat spre cariera, cu varste cuprinse intre 22 si 50 de ani. Cartio editeaza doua tipuri de carti audio: bestseller-uri internationale, semnate de autori de renume mondial; si carti audio de afaceri si dezvoltare personala semnate de autori romani.
2008, editura Curtea Veche a editat 4 audiobook-uri in colectiile de business si familie. Editura declara ca acestea s-au vandut in peste 20.000 de exemplare pana acum, iar debutul pe piata fost facut ca supliment al revistei Business Magazine
http://www.cartio.ro
– Cartio – prima editura de carti audio de afaceri din Romania are buletin de Cluj
– Peste 85 milioane de americani asculta frecvent carti audio
– Germania si Marea Britanie detin cele mai dezvoltate piete de carti audio din Europa
– Ascultatorii tineri (18-24 de ani) tot mai numerosi