Ce au in comun maica Tereza, Alexandr Soljenitin si John Barrow?

Castigatorul editiei 2008 a Premiului Templeton va fi anuntat miercuri, 12 martie, intr-o conferinta de presa ce va avea loc la Centrul Cultelor al Natiunilor Unite din New York. Dupa Alexandr Soljenitin, premiat in anul 1983, si Sir Sigmund Sternberg, om de afaceri si filantrop britanic nascut in Ungaria, premiat in 1998, castigatorul de anul acesta este cea de-a treia personalitate din estul Europei premiata de catre fundatia Templeton. Un juriu international alcatuit din 9 membri a decis ca anul acesta premiul sa fie acordat unui om de stiinta si teolog polonez.

Initiat in anul 1973 de catre omul de afaceri si filantropul Sir John Templeton, premiul a fost gandit drept o replica la Premiul Nobel, pe care il depaseste, de altfel, ca valoare. Spre deosebire de Premiul Nobel, care se acorda cu precadere unor rezultate pur stiintifice din domeniul stiintelor exacte, Premiul Templeton se acorda unor contributii exceptionale situate la intersectia dintre stiinta si religie. In valoare de 820.000 de lire sterline, adica peste 1,6 milioane de dolari, cel mai mare premiu oferit unei persoane private se doreste o recunoastere a importantei cercetarilor din zonele de granita ale intrebarilor fundamentale privitoare la natura umana si legile prime ale fizicii.

Preot catolic si coleg de generatie cu Karol Vojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, in acel moment Arhiepiscop al Cracoviei, laureatul editiei 2008 a Premiului Templeton s-a remarcat prin contributiile sale in domeniul fizicii matematice, al cosmologiei si filosofiei stiintei. Lucrarile sale abordeaza probleme fundamentale ale fizicii teoretice, precum unificarea mecanicii cuantice si a teoriei gravitationale ori modelele matematice aplicate in fizica cuantica.

Pentru prima data in istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a facut parte si o personalitate binecunoscuta a vietii publice din Romania, Eminenta Sa Daniel Ciobotea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Ceilalti 8 membri ai juriului sunt Dewi Fortuna Anwar, Presedinta a Departamentului de Stiinte Sociale si Umaniste al Institutului Indonezian de Stiinte din Jakarta, Indonezia, Sarah Coakley, profesoara la Universitatea Harvard, SUA, Francis S. Collins, Director al National Human Genome Research Institute, SUA, Kaikhosrov D. Irani, profesor emerit de filosofie la City College, New York, SUA, Kenneth S. Kendler, profesor de genetica umana si psihiatrie la Medical College din cadrul Virginia Commonwealth University, SUA, Michael Novak, teolog, fost diplomat, sef al Catedrei “George Frederick Jewett” de Religie, Filosofie si Politici publice din cadrul American Enterprise Institute din Washington, D.C., SUA, M. S. Swaminathan, Presedinte al M. S. Swaminathan Research Foundation, Madras, India, si Walter E. Thirring, profesor emerit al Departamentului de Fizica teoretica al Universitatii din Viena, Austria.

Primul premiu Templeton a fost acordat in anul 1973 Maicai Tereza, laureata si a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contributiile sale in domeniul religiei si al caritatii. Printre personalitatile care au primit distinctia Fundatiei John Templeton se mai numara faimosul scriitor rus Alexandr Soljenitin (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizsäcker si reverendul scotian Lord MacLeod, ambii premiati in anul 1989, Paul Davies (1995), cosmolog si astrobiolog american, unul dintre cei mai importanti fizicieni contemporani, fizicianul si matematicianul american Freeman Dyson (2000), fizicianul american George F.R. Ellis (2004), binecunoscutul matematician si cosmolog britanic John D. Barrow (2006), precum si filosoful canadian Charles Taylor (2007).

Premiile Templeton sunt menite sa incurajeze indeosebi acele cercetari stiintifice dedicate progresului spiritual al umanitatii. Criteriile avute in vedere la selectionarea candidatilor sunt creativitatea, inovativitatea si eficienta puse in slujba unei mai bune comunicari intre stiinta si tehnologie, pe de o parte, si religie si dezvoltare spirituala, pe de alta. Fundatia John Templeton investeste anual 70 de milioane de dolari pentru cercetari in domenii precum stiinte naturale si stiinte umane, filosofie si teologie, stiinte ale educatiei si stiinte economice.

www.templetonprize.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *