Romanul Degete mici de Filip Florian, in atentia presei internationale

Cronica elogioasa in prestigioasa publicatie germana Sueddeutsche Zeitung la romanul Degete mici de Filip Florian 2008 este un an fast pentru Filip Florian – Degete mici a fost deja publicat in maghiara si poloneza In 2009 sint programate alte doua editii: cea slovena si cea americana In luna octombrie a acestui an a aparut la Editura Polirom o noua carte de Filip Florian: Zilele regelui

Romanul Degete mici de Filip Florian continua sa stirneasca tot mai mult interesul presei straine. Pe data de 8 decembrie, a aparut o cronica elogioasa in prestigiosul cotidian bavarez Sueddeutsche Zeitung, din care redam doua fragmente:

“O carte cu intriga politista, din lumea arheologiei, un roman politic si un debut uimitor: romanul Florian Filip vrea sa elibereze literatura de indatorirea de oferi marturii […]
Romanul sau de debut, aparut in 2005, traieste din neincrederea fata de formele goale care ii stau la indemina pentru a povesti trecutul […]Dar romanul nu se consuma in aceasta neincredere. Idealul sau nu este descoperirea adevarului ascuns in spatele unor adevaruri incomplete care circula. Idealul lui este eliberarea literaturii de indatorirea istorica de a aduce marturii. El nu vrea sa relateze lucruri care servesc aflarii adevarului, ci numai ceea ce el considera ca merita sa fie povestit.”

***
Kleine Finger, varianta in limba germana a romanului Degete mici de Filip Florian, a aparut de curind in Germania, in traducerea lui Georg Aescht. Suhrkamp, editura care l-a publicat pe Florian, a fost fondata la indemnul lui Hermann Hesse in 1950 si ia publicat, de-a lungul timpului, intre altii, pe Mircea Eliade, Emil Cioran, Paul Celan si Tudor Arghezi.

Romanul Degete mici a aparut deja in limba maghiara la Magveto Publishing House Ltd, in traducerea lui Karacsony Zsolt si in poloneza la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wciso. Urmeaza sa apara si versiunea americana, la Harcourt Publishing House, in 2009, precum si cea slovena, la editura Didakta, in anul 2009.

De altfel, de Harcourt se leaga una dintre cele mai spectaculoase vinzari de drepturi de autor postrevolutionare. Editura americana cu o traditie de peste 80 de ani (ii are in portofoliu pe Gunter Grass, Jose Saramago, Italo Calvino, Umberto Eco, Stanislav Lem sau Bohumil Hrabal pentru a aminti doar citeva dintre numele mari) a achizitionat drepturile de editare ale romanului Degete mici pentru intreaga lume (exceptind cele doua contracte preexistente cu Magveto in Ungaria si Suhrkamp in Germania).

Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru “Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru “Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom, in colectia “Ego. Proza”. Cartea a fost foarte bine receptata de critica literara romaneasca.

Impreuna cu fratele sau, Matei Florian, tot in colectia “Ego. Proza” de la Polirom, Filip Florian a publicat, de asemenea in doua editii, romanul Baiuteii (2006; 2007), volum care urmeaza sa fie tradus si publicat in Polonia la editura Czarne, in anul 2009.

Dupa succesul pe care l-au avut romanele Degete mici si Baiuteii, Filip Florian revine cu o carte deja asteptata de critica literara si de public, Zilele regelui, un roman surprinzator, in care iubirea si prietenia, cu nenumaratele lor chipuri, strabat ultima jumatate a secolului XIX romanesc.

Filip Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvantul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera; intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti. Romanul Degete mici (editia I, 2005; editia a II-a, 2007) a fost laureat cu Premiul pentru cel mai bun debut in proza, acordat in 2006 de Uniunea Scriitorilor din Romania, Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. si Premiul pentru cel mai bun debut acordat in 2005 de Romania literara cu sprijinul Fundatiei Anonimul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *