Elegii duineze de Rainer Maria Rilke

Elegii duineze, Rainer Maria Rilke
Volumul contine CD
Lectura: Aura Christi & Nicolae Breban
“Vrind sa fac un dar poetilor romani – de la care in tinerete am primit inestimabile daruri, Nichita, Cezar, Grigore – am indraznit o versiune romaneasca a intraductibilelor si abstruselor poeme rilkeene. Mostre supreme ale unui discurs poetic somnambulic, desfidind nu numai logica si sintaxa curenta dar si cea poetica, aceste Elegii…sint, cred eu, un virf daca nu un monument al spiritualitatii moderne europene. Sint fericit ca limba romana a stramosilor mei si a marilor poeti romani a primit si a putut cuprinde arta poetului austriac, ce se clatina si cuvinta intr-un aer de o tensiune insuportabila, intre Pindar si Holderlin, un monument de virf inegalabil, cu siguranta, al creatiei europene.” (Nicolae Breban)

“Rilke spunea odata ca se succed mereu trei generatii: cea care a gasit-o pe Dumnezeu, cea care construieste temple si, in cele din urma, cea care smulge pietre din templele construite de altii, pentru a face colibe. Prin Elegii duineze – traduse de romancierul si poetul Nicolae Breban – Rainer Maria Rilke se situeaza in tribul alesilor care l-au gasit pe Dumnezeu; si e stiut ca sint extrem de putini poetii care fac parte din aceasta superioara stirpe.” (Aura Christi)

Nicolae Breban (n. 1934), romancier si eseist, este unul dintre cei mai importanti si prolifici prozatori romani contemporani. Debuteaza literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tirziu publica primul sau roman, Francisca (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu Premiul “Ion Creanga” al Academiei Romane. In 1966 ii urmeaza romanul In absenta stapinilor, iar in 1968, Animale bolnave, care a intrunit toate aprecierile criticii – “romanul anului” si Premiul Uniunii Scriitorilor. A fost redactor-sef al Romaniei literare. A semnat scenariul filmului Rautaciosul adolescent, precum si scenariul si regia filmului Printre colinele verzi (inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes). In 1973, apare romanul Ingerul de gips, iar in 1975, versiunea in limba suedeza a romanului In absenta stapinilor. Le urmeaza Bunavestire (1977), Don Juan (1981), piesele de teatru Culoarul cu soareci si Batrina doamna si fluturele (1981-1982, Paris), editia franceza a romanului In absenta stapinilor (1983, Flammarion, Paris), Drumul la zid (1984), versiunea franceza a romanului Bunavestire (1985, Flammarion, Paris), Pinda si seductie (1991), Amfitrion: I. Demonii marunti, II. Procuratorii, III. Alberta (1994), Ziua si noaptea (1998), Stricte amintiri literare (2001), Vointa de putere (2001).

Editura Ideea Europeana
Telefon/ fax: 021-2125692; 021-3106618
E-mail: contemporanul@yahoo.com; office@ideeaeuropeana.ro
www.ideeaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *