Al zecelea om a fost initial o povestire scrisa in 1944, pentru compania Metro-Goldwyn-Mayer, dar abia in 1983, cind i s-a amintit de existenta ei, autorul a reluat-o si a publicat-o doi ani mai tirziu sub forma de roman. Intr-o inchisoare din Franta, aflata sub ocupatie germana, unul din zece prizonieri trebuie sa moara. Prizonierii trag la sorti care dintre ei va fi urmatorul si balanta inclina in defavoarea avocatului Jean-Louis Chavel, un om cu o stare sociala dintre cele mai prospere.
Disperat, Chavel este gata sa dea tot ce are ca sa scape de moarte, iar unul dintre ceilalti prizonieri accepta oferta. Primeste toata averea avocatului, banii, cartile si casa de la tara si lasa totul prin testament mamei si surorii sale. Si abia de aici incolo, in stilul inconfundabil al lui Greene, incepe povestea.
„Al zecelea om este o capodopera, scrisa in stilul concis, dar plin de detalii surprinzatoare in care Greene, datorita legaturii sale cu lumea filmului, pur si simplu exceleaza.” (Sunday Times)
Graham Greene (1904-1991) a studiat la Balliol College, Oxford. Dupa absolvire a fost, timp de patru ani, redactor la prestigiosul ziar The Times din Londra. Primul sau roman, Omul dinauntru, apare in 1929, dar, desi cartea este bine primita, succesul si prestigiul vin odata cu al patrulea roman publicat, Expresul de Stambul, dupa care Twentieth Century Fox a facut celebrul film Orient Express. intre 1941 si 1943, Greene lucreaza pentru Foreign Office. Printre cele mai cunoscute romane ale sale inspirate din activitatea in acest domeniu se numara celebrele Omul nostru din Havana (1958) si Americanul linistit (1955). Pe linga romane, Graham Greene a publicat mai multe volume de nuvele, carti de calatorie, piese de teatru si biografii, a lasat in urma sute de eseuri, cronici literare si de film. A primit doua inalte distinctii ale Marii Britanii: The Order of Merit si Companion of Honour. In 1969 statul francez i-a conferit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare.
Graham Greene, Al zecelea om, Biblioteca Polirom, Pret: 22.95 lei