Norman Manea, Atrium

„Atrium este un triumf al racursiului, al lacunei. Roman al generatiei, inrudit cu romanul englez de colegiu, meditatie asupra efortului liber si al celui obligat sa se miste in perimetrul omoritor al meschinei parveniri, deschidere spre un neasteptat fior istoric, in sensul in care un romancier se poate trezi un Tacit (fara sa faca ceea ce se cheama «roman istoric»!). Foarte modern, prin curentul paralel al imaginii simbolice a apei poluate (gradatie splendida pina la ocean!), romanul marcheaza in acelasi timp o revenire la cadrele solide, verificate ale unei traditii.” (Radu Petrescu)

„La mai bine de 30 de ani de la prima sa editie, «varianta de (auto)portret» din Atrium ii cere cititorului aceeasi intelegere adinca a contorsionarilor unei intimitati ultragiate care incearca sa se reconstituie prin scris. Teritoriile intime ale eului, identitatile traumatizate se refac doar in aceasta oglinda a povestirii despre sine, cu si pentru Celalalt – miza de fond a scrisului lui Norman Manea.” (Simona Sora)

Norman Manea (n. 1936), unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986, cind a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). In 1992 a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. La Editura Polirom a publicat: Intoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2008), Plicuri si portrete (2004), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005), Despre Clovni: Dictatorul si Artistul (2005), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (ed. a II-a, 2005), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008), Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow. Un proiect Words & Images (2008) si Vorbind pietrei (2008).

Norman Manea, Atrium, Seria de autor „Norman Manea”, Pret: 34.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *