Întoarcere la Brideshead de Evelyn Waugh

BridesheadÎntoarcere la Brideshead de Evelyn Waugh, lansat ca film de curând într-o nouă ecranizare, în regia lui Julian Jarrold, cu Emma Thompson, Matthew Goode, Ben Whiskaw şi Michael Gambon în rolurile principale, a fost lansat in limba romana. Romanul inclus de revista Time în topul celor mai bune 100 de romane ale tuturor timpurilor Întoarcere la Brideshead are ceva magic, e o lume în sine, o lume pe care, după ce ai terminat de citit şi ultima pagină, nu mai vrei să o părăseşti.  Cartea pe care Evelyn Waugh însuşi îl numea un magnum opus poartă, deloc întâmplător, subtitlul Amintirile sacre şi profane ale căpitanului Charles Ryder.

„Brideshead e numele unui castel englezesc, adevărat templu al artei de dragul artei, dar şi inviolabil bastion al catolicismului pe pământ anglican, peste care domneşte formidabila lady Marchmain. De ea şi de Dumnezeul ei încearcă să scape atât lordul Marchmain, care s-a refugiat în mai blânda Italie, cât şi doi dintre copiii lor, delicatul Sebastian şi rebela Julia, care se refugiază, el în beţie dionisiacă, ea în pasiune adulterină. Cartea ne arată cum acelaşi Dumnezeu îi aduce înapoi; este, fără echivoc, cartea unui credincios, deşi a unuia bântuit de nostalgia fericirii păgâne.” Andrei Gorzo

„Chiar dacă imaginea despre englezi pe care o dobândisem, citind în adolescenţă romanele lui Waugh, s-a dovedit idealizată, plăcerea oferită de lectura lor a rămas mereu autentică.” Ada Roseti

EVELYN WAUGH (1903–1966), pe numele întreg
Arthur Evelyn St. John Waugh, s-a născut în suburbia
londoneză Hampstead. A urmat cursurile Universităţii Oxford, însă a fost interesat mai degrabă de viaţa publică decât de studiile propriu-zise, pe care nici nu le-a terminat. A rămas cunoscut îndeosebi pentru romanele sale în care a satirizat înalta societate britanică a epocii: Decline and Fall, Vile Bodies, The Loved One, Bomba zilei, Un pumn de ţărână, ultimele două apărute la Editura Leda.
În 1930, a câştigat Hawthornden Prize pentru romanul Edmund Campion, iar în 1952 i s-a decernat prestigiosul James Tait Black Memorial Prize pentru Men at Arms, primul roman din trilogia Sword of Honour.

Grupul Editorial Corint a luat fiinţă în 2004, prin reunirea sub o singură siglă a editurilor Corint, Leda, Runa şi Corint Junior. Aflate în al doilea deceniu de activitate în domeniul cărţii, editurile componente oferă cititorilor peste 400 de titluri anual, în domenii de o mare diversitate: de la manuale şcolare la dicţionare, atlase şi tratate, lucrări de medicină, istorie, geografie, geopolitică, IT, carte pentru copii şi tineret etc.

Preţ: 44,90 lei
Format: 13 x 20 cm; 432 pagini
Colecţia Maeştrii LEDA
Traducere din limba engleză de Mihnea Gafiţa

www.ledabooks.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *