Violeta Perian este bibliotecară la Ocnele Mari de 38 de ani. Mai are un an până la pensie, dar nimic nu a putut să o împiedice să fie prima care deschide o bibliotecă modernizată prin Programul Biblionet. Înconjurată de colegele ei din judeţ, de oficialităţile locale şi de reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Fundaţiei IREX şi altor parteneri din program, doamna Perian a arătat tuturor celor prezenţi ce înseamnă să-ţi faci meseria cu pasiune şi entuziasm şi să vrei să laşi ceva în urma ta.
Directorul Programului Biblionet, Paul Baran, a deschis evenimentul de inaugurare a bibliotecii explicând: „Foarte multă lume întreabă de ce am ales să realizăm acest program în biblioteci. E simplu, datorită bibliotecarilor. Ei sunt servitori ai informației, îndrumători ai viselor şi sunt la dispoziţia tuturor. Deci succesul programului se bazează pe bibliotecari, şi le mulţumesc tuturor pentru efortul depus.”
Programul Biblionet nu s-ar fi putut realiza fără implicarea autorităţilor locale, iar Președintele Consiliului Județean Vâlcea, domnul Dr. Ing. Ion Cîlea, a explicat care a fost rolul instituţiei în acest sens: „Eu am făcut foarte mult lobby în colaborare cu conducerea bibliotecii, iar primarii noştri nu sunt din cei care se întorc cu spatele la activitatea din biblioteci. În judeţul nostru fiecare localitate are bibliotecar angajat şi cred că acest program se potriveşte ca o mănuşă pentru ei, pentru că, probabil, se săturaseră să lucreze numai cu cărţile.”
Primarul orașului Ocnele Mari, Petre Iordache, susținător al bibliotecii, a declarat: „Ne gândim că de aici încolo comunităţii locale îi revin sarcini importante, pentru că vrem ca tineretul să aibă mai mult acces la bibliotecă, aşa încât vrem să organizăm două schimburi. Am investit 50.000 de lei ca să reabilităm acest spaţiu, pentru că aceasta era prima obligaţie a primăriei pentru a putea participa la programul Biblionet. Am promis că vom face acest lucru şi ne-am ţinut de cuvânt, iar astăzi suntem aici pentru inaugurare.”
”Componenta umană mi se pare mie cea mai importantă din program. Nu e suficient să ai un calculator, ci să ştii şi cum să-l foloseşti. Iar resursa cea mai importantă nu este cea hardware, ci cea soft, adică nu este ecranul, ci persoana din faţa lui.” a remarcat reprezentantul Ministerului Culturii, Alexandru Bălășescu.
Melinda Bedo, coordonatoarea programului Biblionet pentru județul Harghita a testat comunicarea prin Skype cu Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc, care se pregăteşte să organizeze evenimentul de inaugurare a bibliotecii din Lunca de Jos, la începutul lunii decembrie.
În judeţul Vâlcea au fost donate 103 calculatoare cu valoarea de 194.175,16 lei, iar valoarea totală a investiţiei depăşeşte suma de 420.000 lei. Localităţile înscrise în program sunt: Băbeni, Călimănești, Cernișoara, Dăești, Diculeşti, Glăvile, Grădiștea, Horezu, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Ocnele Mari, Pietrari, Popești, Scundu, Șirineasa, Stănești, Tetoiu, Tomșani, Vaideeni şi Voineasa.
Până la sfârşitul anului 2009, bibliotecile incluse în prima etapă a programului vor avea 1126 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft. De asemenea, 384 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecii. Optzeci la sută dintre aceştia activează în mediul rural. Procesul de selecție a demonstrat atât dorința bibliotecarilor de a participa la program, cât și angajamentul administrațiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a întregii comunități.
http://www.vimeo.com/7848045 – un scurt videoclip cu taierea panglicii