Lansare – eveniment: GOETHE – Opere alese, primul volum, la Targul de Carte Gaudeamus

Editura RAO va invita sambata, 28 noiembrie 2009, ora 10.30, la standul sau de la Targul International de Carte Gaudeamus, sa-l redescoperiti pe Goethe cu prilejul lansarii unui prim volum de scrieri autobiografice Opere alese. Prezinta coordonatorul seriei – prof. univ. dr. George Gutu. Invitati de onoare: dr. Grete Tartler si prof. univ. dr. Mircea Martin.

Editia de Opere alese semnata J. W. Goethe in 18 volume este realizata de un grup de lucru format din cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti si cercetatori, uniti prin interesul si dragostea fata de opera Titanului de la Weimar, care au purces sa transpuna operele selectate in verb romanesc, in variante proprii. Proiectul se deruleaza, sub coordonarea prof. univ. dr. George Gutu, in cadrul Centrului de Cercetare si Excelenta Paul Celan al Catedrei de limbi si literaturi germanice din Universitatea din Bucuresti, sub egida Societatii Goethe din Romania si in colaborare cu prestigioasa Societate Goethe din Weimar. Initiativa ii apartine aceluiasi profesor universitar care, in colaborare cu prestigiosii exegeti ai operei goethiene din Germania, prof. dr. Werner Keller si dr. Jochen Golz, a elaborat conceptia si structura editiei romanesti. La baza noii conceptii stau proiectul editorial, ramas torso, al editiei incepute de Jean Livescu (7 volume), si editia de la Hamburg (Hamburger Ausgabe, in 14 volume), adaugita si largita cu inca 4 volume, pentru care s-a recurs la alte prestigioase editii germane.
Aparitia volumelor se va face intr-o ordine aleatorie, respectiv nu de la 1 la 18, ci in functie de stadiul elaborarii acestora. Textele vor fi editate intr-o varianta romaneasca proprie. La realizarea studiilor introductive vor contribui cercetatori romani si exegeti ai operei lui Goethe din mai multe tari, indeosebi din Germania.
Editia debuteaza in 2009 cu volumul al XV-lea, care contine sectiunea a III-a de opere autobiografice, respectiv scrieri fie traduse pentru prima oara in romaneste, fie deja traduse, dar greu accesibile si depasite de evolutia limbii romane: Campania din Franta, Asediul orasului Mainz, Dintr-o calatorie pe Rin, Main si Neckar.
Postfata e semnata de profesorii universitari Benedikt Jeing (Bochum) si George Gutu (Bucuresti). Traducerea li se datoreaza lui Mihai Isbasescu si George Gutu.
Volumul mai contine note si bibliografie de George Gutu, Carmen Iliescu, Gheorghe Nicolaescu, Sorin Toma si Mihaela Zaharia, un manunchi de opinii proprii ale lui Goethe cu privire la scrierile sale autobiografice, opinii traduse de George Gutu, si un eseu al acestuia: Goethe autobiograful sau in oglinzile istoriei.
Structura acestui prim volum publicat va fi definitorie pentru toate celelalte volume ale editii critice gazduite de Editura RAO.
Continand operele de referinta, cele mai importante, ale lui Johann Wolfgang Goethe, editia se constituie in spatiul cultural romanesc intr-o adevarata si prestigioasa editie nationala.

www.raobooks.com
valentina.pricopie@raobooks.com
http://www.raobooks.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *