In cadrul evenimentului central al Campaniei Globale pentru Educatie editia 2009 – Lectia de Citire, gazduit de Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, atat copii, parinti, profesori, cat si personalitati ale societatii romanesti au trecut in revista suferintele sistemului educational romanesc si au propus remediile lor autoritatilor responsabile de elaborarea unor politici educationale coerente in vederea respectarii dreptului de a invata sa scrii si sa citesti la orice varsta.
Anul acesta Campania Globala pentru Educatie a mobilizat in Romania 530 de scoli din 38 de judete ale tarii. Peste 100.000 de copii s-au implicat in activitatile derulate de profesori in lunile martie si aprilie, transmitand mesajele lor – scrise sau ilustrate – autoritatilor, prin intermediul organizatiei Salvati Copiii. Ei se alatura, astfel, celor 10 milioane de participanti din lume pentru a transmite mesajul importantei vitale a educatiei. Este un nou record national de participare atins de Campanie, anul acesta numarul celor inscrisi dublandu-se fata de anul trecut.
Cel mai recent raport publicat de Institutul de Statistica al UNESCO pentru perioada 2007 – 2008 arata ca in lume exista peste 774 de milioane de adulti si 75 de milioane de copii care nu stiu sa scrie si sa citeasca. Peste 64% dintre adultii analfabeti sunt femei.
Si in Romania situatia este ingrijoratoare. Raportul de monitorizare al Comisiei Europene pentru anul 2008 privind progresele catre indeplinirea Obiectivelor Lisabona in domeniul Educatiei si al Formarii la nivelul Uniunii Europene ne declara fruntasi la analfabetism. 53,5% dintre adolescentii din Romania au abilitati reduse de a citi, de a scrie si de a efectua calcule matematice elementare. Mai mult de 40% dintre elevii romani inregistreaza, in domeniul stiintelor exacte, o performanta sub standardele PISA (Programul International de Evaluare a Elevilor – Programme for International Student Assessment). Acelasi raport arata ca progresele Romaniei in ameliorarea performantelor elevilor cuprinsi in invatamantul primar si secundar se incadreaza pe un trend descrescator.
In acest context, Organizatia Salvati Copiii, coordonator national al Campaniei Globale pentru Educatie, solicita sprijin pentru a trage semnalul de alarma de care autoritatile din Romania au nevoie pentru a adopta masurile de urgenta care se impun.
Salvati Copiii cere sprijinul intregii societati civile pentru a obtine:
1. Multiplicarea si dezvoltarea programelor de tip „A Doua Sansa” astfel incat acestea sa devina cunoscute si accesibile celor care au nevoie de ele.
2. Revizuirea metodologiei in sensul asigurarii unei oferte conjugate de servicii educationale si sociale care sa vina in intampinarea nevoilor complexe resimtite de beneficiarii programelor „A Doua Sansa”
3. Dezvoltarea programelor de tip „Scoala dupa Scoala” si a unei metodologii unitare de implementare a acestor programe la nivel national pentru a oferi suportul suplimentar de care elevii au nevoie in vederea imbunatatirii performantelor la clasa.
Pentru cei care nu au avut inca sansa sa invete sa citeasca au dat startul la lectura Maia Morgenstern, Mihai Tatulici, Gabriela Szabo, Aurora Simionescu, Melania Medeleanu, Dragos Bucurenci – cateva din personalitatile care s-au implicat la nivel national in Campanie, promovand valoarea educatiei prin propriile marturisiri. Alte personalitati care au facut pledoarii pentru educatie sunt: Horia Roman Patapievici, Andreea Raicu, Mihaela Radulescu, Mircea Toma. Toate aceste povestiri vor fi adunate in editia nationala a Cartii de Citire, alaturi de povestile lui Nelson Mandela, Paulo Coelho sau Reginei Rania a Iordaniei.
Luminita Anghel – Subsecretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Liliana Preoteasa – Director General invatamant preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Lia Olguta Vasilescu – Presedinta Comisiei pentru Egalitate de Sanse din cadrul Senatului, Cristina Pocora – Presedinta Comisiei pentru Egalitate de Sanse din cadrul Camerei Deputatilor sunt numai cativa dintre reprezentantii autoritatilor centrale si locale care au acceptat sa primeasca o lectie pentru cresterea functionalitatii sistemului educational din partea copiilor care s-au implicat in activitatile Campaniei Globale pentru Educatie din acest an.
Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 tari. Salvati Copiii Romania este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii din familii sarace, copiii victima a violentei, copiii victime ale exploatarii prin munca, copiii strazii, copiii refugiati, copiii din comunitatile dezavantajate, copiii cu dizabilitati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Anual peste 30.000 de copii sunt implicati in programele organizatiei. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.
Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii Romania vizitati www.salvaticopiii.ro
www.salvaticopiii.ro