Biblioteca Digitala Europeana: carti gratuite online pentru download

Europeana, biblioteca multimedia online se deschide astazi publicului. La adresa www.europeana.eu utilizatorii internet din intreaga lume pot accesa in acest moment mai mult de doua milioane de carti, inregistrari, fotografii, documente de arhiva, lucrari de arta plastica si filme provenind din bibliotecile nationale si institutiile culturale din cele 27 de state membre.

(P) Cartile digitale se citesc cu un ebook reader iRiver.

Europeana deschide noi cai de explorare a patrimoniului cultural european. Oricine este interesat de opere literare, arta, stiinta, politica, istorie, arhitectura, muzica si cinema, va dispune de acces rapid la cele mai renumite opere de arta si colectii europene in cadrul unei singur portal disponibil in toate limbile Uniunii Europene. Acesta este doar inceputul. In 2010, Europeana va oferi acces la milioane de lucrari care reprezinta diversitatea culturala a Europei avand zone interactive precum comunitatile destinate anumitor subiecte. Intre 2009 si 2011 mai mult de 2 milioane de Euro vor fi dedicati in acest scop. Comisia are in vedere si implicarea sectorului privat in extinderea pe mai departe a bibliotecii digitale. In septembrie 2007, Parlamentul European a sprijinit prin adoptarea unei rezolutii crearea Bibliotecii Digitale Europene.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene a afirmat: “Odata cu Europeana combinam avantajul competitiv al Europei in domeniul tehnologiilor de comunicare si a retelelor cu bogatul patrimoniul cultural comun. Europenii vor fi acum capabili sa acceseze rapid si usor resursele incredibile ale marilor noastre colectii intr-un spatiu unic. Europeana este mult mai mult decat o biblioteca, este un veritabil generator de inspiratie pentru europenii secolului 21 pentru a emula creativitatea inovativa a inaintasilor precum fortele creatoare ale Renasterii. Imaginativa doar posibilitatile pe care le ofera studentilor, iubitorilor de arta sau eruditilor accesul, combinarea si cautarea comorilor culturale online ale tuturor statelor membre. Aceasta este o puternica demonstratie a faptului ca in inima integrarii europene se afla cultura.”

“Europeana ofera o calatorie prin timp dincolo de granite catre noi idei spre ceea ce este cultura noastra. Mai mult de atat, va conecta oamenii cu istoria lor iar prin intermediul instrumentelor si a paginilor interactive unii cu ceilalti”, a spus Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si Media. “In acest moment fac apel la institutiile culturale europene, la edituri si companii cu profil tehnologic pentru a contribui la Europeana cu mai mult continut in forma digitala. Ar trebui sa facem din Europeana caminul pentru participarea creativa interactiva la indemana oamenilor care doresc sa modeleze propria bucatica de cultura europeana si sa o impartateasca cu ceilalti. Obiectivul meu este ca in 2010, Europeana sa includa cel putin 10 milioane de obiecte.”

Elisabeth Niggemann, director al Bibliotecii Nationale a Germaniei si presedinte a European Digital Library Foundation – organizatia din spatele Europeana, a adaugat: “Europeana evidentiaza mai mult institutiile culturale pentru generatia Web 2.0 – o generatie care asteapta sa poata citi text, viziona filme si imagini si asculta intr-un singur spatiu si timp. Prin oferirea experientei multimedia completa, tinerilor interesati, acestia vor fi conectati la cultura europeana, trecut si prezent.”

Europeana face posibila cautarea si navigarea prin colectiile digitizate ale bibliotecilor europene, arhivele si muzeele, toate deopotriva. Acest lucru inseamna ca utilizatorii pot explora teme fara a mai cauta si a vizita multiple siteuri si resurse.

Europeana a fost initiata de Comisie in 2005 si s-a maturizat in stransa colaborare cu bibliotecile nationale si alte institutii culturale ale statelor membre, precum si cu sprijinul puternic al Parlamentului European. Europeana este un proiect desfasurat de European Digital Library Foundation, care pune la aceasi masa marile asociatii de bibliotecari, arhivele, muzeele, arhivele audiovizuale si institutiile culturale. Europeana este gazduita de Biblioteca Nationala a Olandei – Koninklijke Bibliotheek

Peste 1000 de organizatii culturale din intreaga Europa au contribuit cu materiale la Europeana. Muzeele europene incluzand Louvre din Paris si Rijksmuseum din Amsterdam, au contribuit cu opere de arta in forma digitizata din colectiile acestora. Arhivele de stat detin documente nationale importante care sunt disponibile iar institutul National pentru Audiovizual al Frantei a contribuit cu 80.000 de inregistrari acoperind secolul 20 pornind de la primele secvente animate si manuscrise incluzand copiile digitale ale marilor carti care au adus idei noi lumii.

Actualmente, Europeana este un o Retea Tematica finantata prin programul eContentPlus si care se circumscrie obiectivelor politicilor i2010. Initial a fost cunoscuta ca EDLnet – European digital library network: un parteneriat constituit din 90 de reprezentanti ai organizatiilor cu rol in domeniul cunoasterii si pastrarii patrimoniului cultural, dar si experti IT din intreaga Europa.

In 2009-2010 in jur de 69 de milioane de Euro vor fi disponibili pentru cercetare privind bibliotecile digitale prin intermediul programului de cercetare europeana. In aceeasi timp, societatea informationala parte a Programului pentru Competitivitate si Inovare va aloca in jur de 50 de milioane de Euro pentru a imbunatati accesul la patrimoniul cultural si stiintific european.

Inaugurarea oficiala are loc astazi la Palais de Charles de Lorraine in Biblioteca Regala Nationala din Bruxelles in prezenta Presedintelui Comisiei Jose Manuel Barroso, a Comisarului European Viviane Reding, Christine Albanel, Ministrul Culturii din Franta si Presedintele Consiliului Ministrilor Culturii din Uniunea Europeana, Ministri responsabili cu problemele de cultura si audiovizual, precum si reprezentanti ai institutiilor de cultura europene.

Lansarea oficiala a Europeana va fi urmata de o intalnire a Consilului pentru Ministri ai Culturii in Bruxelles. In cadrul acestei intalniri, se asteapta ca Ministrii Culturii sa adopte concluzii care sa exprime un sprijin politic puternic pentru acest proiect al Comisiei Europene

Pentru mai multe informatii:
www.europeana.eu
http://ec.europa.eu/information_society/activities/digital_libraries/index_en.htm/

2 thoughts on “Biblioteca Digitala Europeana: carti gratuite online pentru download”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *