Eveniment cultural: Oameni printre cuvinte

Asociatia culturala “Compania D’arte” din Timisoara va invita la evenimentul cultural “Oameni printre cuvinte” ce sa va desfasura la Sala Oglinzilor a Teatrului Municipal Severin in data de 1 iulie 2010 ora 19:00. Evenimentul cuprinde: lansare de carte “Celofan de apa” – Paula Aldescu ; recital de nai “Romanian Pastoral Soundscapes”- Madalin Luca ; expozitie de fotografie – Diana Bodea ; expozitie de pictura “Oameni printre cuvinte” – Sorin Oncu, Cosmin Haias, Iulia Pordea.

Asociatia culturala “Compania D’arte” din Timisoara va invita la evenimentul cultural “Oameni printre cuvinte” ce sa va desfasura la Sala Oglinzilor a Teatrului Municipal Severin in data de 1 iulie 2010 ora 19:00. Evenimentul cuprinde: lansare de carte “Celofan de apa” – Paula Aldescu ; recital de nai “Romanian Pastoral Soundscapes”- Madalin Luca ; expozitie de fotografie – Diana Bodea ; instalatie “Oameni printre cuvinte” – Sorin Oncu, Cosmin Haias, Iulia Pordea.
1.Lansare de carte “Celofan de apa” de Paula Aldescu
Paula Aldescu este o tanara scriitoare mehedinteana – absolventa a Liceului “tefan Odobleja” Drobeta Turnu Severin, profil limbi strine in anul 2002; a Universitatii de Vest Timioara, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie , sectia roman- francez in anul 2006; a masteratului Politici culturale europene din cadrul Facultatii de Arte plastice Universitatea de Vest Timioara in anul 2008 – care debuteaza cu volumul de proza scurta “Celofan de apa”. Prin acest volum de proza scurta, Paula Aldescu incearca o reconstruire a realittii guvernat de deplinul arbitrariu al instinctului sau ludic, este o incercare de a compensa imperfectiunile existentei, este marturia insatisfactiei noastre in raport cu chipul lumii. In Cuvantul inainte al cartii, prov.univ.dr. Ciprian Valcan considera ca “Arta e marturia insatisfactiei noastre in raport cu chipul lumii, e aportul pe care vrem sa ni-l aducem la opera demiurgului. Probabil cea mai bun dintre lumile posibile e o lume lipsit de arta, o lume in care perfectiunea realitatii inhiba orice impuls creator, in care dorinta de joc nu are spatiu pentru a se naste. Arta e o incercare de a compensa imperfectiunile existentei. O lume perfecta lasa loc doar unui exercitiu etic, interzicand orice veleitate estetica, asa cum par sa fi inteles neoplatonicienii, care spuneau ca binele e plin de blandete, de bunatate si de gingie, stand oricand la dispozitia celui care il doreste, pe cand frumosul starneste groaza, buimacire si placere amestecat cu durere, ducandu-i departe de bine pe cei care nu stiu ce este binele.”
www.ddunia.wordpress.com
2.Concert “Pastoral Soundscapes – Panpipes& electronic&experimental sounds” – sustinut de Madalin Luca
Madalin Luca este un tanar naist roman timisorean, care in cariera sa de muzician a abordat cu indrazneala diferite genuri muzicale – muzica traditionala romaneasca, muzica clasica, jazzul, world music, participand la diferite festivaluri si concerte in Europa si Asia. Muzicianul propune un univers sonor propriu, construind o lume muzicala complexa si completa folosind naiul acustic si procesat electronic, mijloace de expresie ale muzicii electronice, experimentale, diverse efecte sonore, vioara, dramba. Singur pe scena, Madalin Luca recreeaza o intreaga orchestra construind pas cu pas, in timp real, liniile ritmice si melodice ale fiecarei melodii intr-o maniera ethno – jazzistica, conferind unicitate fiecarui moment muzical. Romanian Pastoral Soundscapes propune o incursiune sonora in muzica traditionala romanesca foarte diversa ca melodie, armonie, ritm, oferind publicului posibilitatea transpunerii intr-o lume plina de emotie, imaginatie, creativitate.
www.myspace.com

3.Instalatie – realizata de artistii plastici Cosmin Haias; Sorin Oncu ; Iulia Pordea
Expozitia completeaza textele Paulei Aldescu si reprezinta oglinda plastica a omului si cuvatului sau, cuprins in itele realitatii contemporane, pentru aceasta instalatie reprezentativ fiind titlul acesteia “Oameni printre cuvinte”. Ramane sa va descoperiti voi insiva in omul sau in cuvantul sau, ratacit in cotidian. Cei trei tineri artisti timisoreni care vor realiza in comun aceasta instalatie manifest, Cosmin Haias, Sorin Oncu si Iulia Pordea, sunt artisti vizuali care au avut expozitii personale si de grup atat in galeriile clasice cat si in spatiile neconventionale din Romania si Ungaria.
www.behance.net // www.haias.ro // www.facebook.com
4.Expozitie de fotografie – realizata de Diana Bodea
Diana Bodea este un artist fotograf tanar realizand pana in prezent expozitii de fotografie in Romania, Ungaria, Spania, Germania, Paris si Londra. Fotografiile expuse reprezinta o serie de arhitectura realizata in anul 2009 in Valencia, Spania, a complexului arhitectural realizat de Santiago Calatrava – Orasul Artelor si al Stiintei, fiind alcatuit din urmatoarele cladiri importante : Hemisferic, Muzeul de Stiinta, Umbracle, Oceanografic si Palatul Artelor Regina Sofia, acestea impreuna dau o atmosfera spatiala intregului complex arhitectural. Diana Bodea face o “scurta calatorie in spatiu”, surprinzand orasul in lumini si umbre, patrunde dincolo de formele arhitecturale vizibile surprinzandu-le semnificatiile profunde, introducandu-le intr-o lume a simbolisticii citadine. Expozitia poate deveni pentru privitor o lectie de privire dincolo de vizibil, Diana Bodea prin modul ei special de a construi conexiuni intre forma si spatiu, ne trimite intr-o incursiune profunda a spatiului construit si locuit de om, spatiul profan devenind parte integranta a universului. Dupa trecerea prin aceasta expozitie este posibil sa cautam si sa vedem sensurile propriului oras dincolo de utilitatea lui, sa-i cunostem identitatea, irealitatea si fantasticul cosmic.
www.dianabodea.com
Va asteptam pentru o incursiune in voi insiva printre oameni, cuvinte si muzica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *