Protectia copilului

Sinteza a cercetarilor realizate de autori, lucrarea abordeaza practicile de implementare si functionare a managementului de caz in domeniul protectiei copilului. Sint analizate serviciile de prevenire a separarii copilului de familia sa, a abuzului, neglijarii, exploatarii prin munca si traficului de persoane. Cititorului i se ofera o radiografie completa a acestui sistem, utila pentru identificarea noilor provocari si pentru stabilirea strategiilor in domeniul protectiei copilului din Romania. Pe linga aspectele teoretice, autorii trateaza pe larg, pornind de la necesitatea restructurarii interventiei, standardele minime obligatorii pentru managementul de caz in protectia copilului.
Din cuprins: Ce este managementul de caz • Coordonate metodologice ale cercetarii practicilor privind managementul de caz • Serviciul de protectie de tip rezidential • Serviciul de asistenta maternala • Sensibilizarea si responsabilizarea parintilor • Adoptia nationala • Integrarea socioprofesionala a tinerilor • Realizarea planurilor individualizate de protectie • Asistenta sociala comunitara • Copiii ai caror parinti sint plecati la munca in strainatate

Stefan Cojocaru este conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala a Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, unde preda metodologia cercetarii sociologice, metodologia elaborarii proiectelor de interventie, metode apreciative de cercetare si interventie sociala la nivel familial, metode apreciative de interventie in domeniul securitatii comunitare si evaluarea programelor sociale. Este licentiat in sociologie si politologie, fiind sef al promotiei 1996. Este cercetator asociat al Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii, Bucuresti, si director al Filialei Iasi a organizatiei Holt Romania. Este cunoscut si ca formator, evaluator al serviciilor sociale si practician in domeniul asistentei sociale, fiind o persoana-resursa la nivel national si international. Semneaza numeroase studii si cercetari in domeniul sociologiei si asistentei sociale, in care a abordat aspecte contemporane ale teoriilor si practicii in domeniul social. La Editura Polirom a mai publicat: Metode apreciative in asistenta sociala. Ancheta, supervizarea si managementul de caz (2005), Proiectul de interventie in asistenta sociala. De la propunerea de finantare la planurile individualizate de interventie (2006).

Daniela Cojocaru este lector universitar doctor la Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala a Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, unde preda sociologia familiei, metodologia cercetarii sociologice si metode calitative de cercetare a copilariei si parentalitatii. Este licentiata in sociologie si politologie; a urmat cursurile de master in management social si dezvoltare comunitara. A participat la numeroase evaluari ale programelor sociale realizate in Romania de catre diverse organizatii guvernamentale si nonguvernamentale reprezentative in domeniul bunastarii copilului si familiei si a publicat articole si studii in domeniul sociologiei familiei, al epistemologiei si metodologiei cercetarii sociale.

Stefan Cojocaru, Daniela Cojocaru, Managementul de caz in protectia copilului. Evaluarea serviciilor si practicilor din Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *