Influenta celor doi maestrii ai picturii franceze, Gustave Courbet (1819-1877) si Claude Monet (1840-1926), este analizata intr-un amplu proiect expozitional organizat de criticul si curatorul italian Marco Goldin. Expozitia deschisa la Villa Manin din Passariano cuprinde o selectie ampla a peste 120 de lucrari, din muzee si galerii europene ce ilustreaza impactul profund al celor doua curente franceze din secolul XIX: realismul si impresionismul.
Partener in realizarea acestui proiect, Muzeul National de Arta al Romaniei, ofera publicului o selectie de lucrari semnate de cei mai importanti artisti romani ai perioadei: Theodor Aman (1831-1891), Nicolae Grigorescu (1838-1907) si Ioan Andreescu (1850-1882).
Cei trei artisti si-au definitivat formatia artistica in Franta, operele lor ramanand tributare stilurilor pe care le-au intalnit la artistii francezi. Dogmatic si pedant, Aman se orieteaz? initial spre academismul clasicizant, apoi spre realismul lui Courbet. Nicolae Grigorescu, apropiat din fire de natura, incepe sa picteze alaturi de artistii de la Barbizon viziunea sa fiind puternic influentata de maniera realista de reprezentare a lui Courbet. Ioan Andreescu merge pe urmele maestrului Grigorescu, a carui expozitie din 1873 fiind decisiva pentru educatia sa artistica si orientarea sa viitoare. Unele influente impresioniste apar deopotriva in pictura lui Grigorescu si in cea a lui Andreescu. Prezenta unor opere importante ale celor trei artisti romani alaturi de creatia maestrilor francezi ofera posibilitatea unei mai bune perceptii asupra artei romanesti in contextul picturii europene.
Expozitia este insotia de un amplu catalog cu studii si cercertari realizare de critici de arta si specialisti din mai multe muzee ale lumii: Marco Goldin, Valentina Anker, Alain Tapie, Michel Hilaire, Maite van Dijk, Valentina Iancu, Michel Draguet, Dorothee Hansen, Matthias Frehner, Peter Peer, Tomas Vleek, Barbara Jaki, Anna Szinyei Merse, Piotr Kopszak, Galina Churak