Thomas L. Friedman, Lexus si maslinul

Bazata pe integrarea capitalului, a tehnologiei si a informatiilor, globalizarea a reunit intr-un unic sat global de la tarani brazilieni si afaceristi indonezieni pina la tehnocrati din Silicon Valley. Doar cei care ii inteleg mecanismele reusesc sa investeasca banii eficient sau sa aiba o perspectiva corecta asupra a ceea ce se petrece in prezent pe plan local sau international.

Imbinind anecdota cu rigoarea analitica, volumul e o prezentare cuprinzatoare a globalizarii si a transformarilor prin care trec lumea afacerilor si economia mondiala. Friedman pune in lumina tensiunile dintre globalizare, acumularea de capital sau implicatiile noii economii electronice (Lexus) si fortele ancestrale ale culturii, geografiei, traditiei si comunitatii (maslinul), argumentind necesitatea unui echilibru intre cele doua tendinte.

„Un volum remarcabil, care reuseste sa defineasca mai bine ca oricare altul caracterul real al noii ordini mondiale.” (Francis Fukuyama, The New Statesman)

„O analiza plina de spirit si imaginatie a noii ordini pe care o presupune globalizarea economica… Nu doar clara, ci si interesanta, nu doar interesanta, ci si necesara.” (The New York Times)

„Friedman scrie intr-un limbaj direct, care face usor de inteles fenomenul complex al globalizarii.”(USA Today)

Thomas L. Friedman a cistigat Premiul Pulitzer in anii 1983, 1988 si 2002 pentru articolele sale din New York Times, iar US News & World Report l-a desemnat drept unul dintre cei mai de seama lideri de opinie ai Statelor Unite. Este autorul bestsellerurilor From Beirut to Jerusalem (Farrar, Straus and Giroux, 1989; premiat cu National Book Award pentru eseuri) si Longitudes and Attitudes: Exploring the World after September 11 (Farrar, Straus and Giroux, 2002). De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut Pamintul este plat. Scurta istorie a secolului XXI (2007).
Mai multe >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *